Kadına Yönelik Şiddete Karşı Resim! sergileri başladı
MaviKalem tarafından uygulanan “Kadına Yönelik Şiddete Karış Resim!” projesi kapsamındaki sergilerin ilki 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Büyükada’da gerçekleştirildi. Adalar Belediyesi işbirliği ve İBB Kültür Sanat Daire Başkanlığı tarafından sağlanan mekân desteğiyle 25-26 Kasım tarihlerinde Büyükada Taş Mektep’te düzenlenen sergi Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, İrlanda Büyükelçiliği’nden Konsolos & İkinci Katip David Aşgın Walsh, MaviKalem Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Ayla ve MaviKalem Yönetim Kurulu Üyesi – Ressam/Heykeltıraş Meryem Tomak’ın konuşmaları ile açıldı.
MaviKalem Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Ayla serginin açılış konuşmasında “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 16 günlük aktivizmin ilk gününde bu sergiyi açmak istedik. Çünkü bu sergi kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda küçük kadın gruplarıyla yapılan atölyelerden oluştu. İrlanda Büyükelçiliği’nden Konsolos David Aşgın Walsh’a, Ofis Müdürü Hande Özden’e, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’e ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi’ne desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim” ifadelerini kullanırken, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül de açılış konuşmasında “Bugün 25 Kasım’ı kutluyoruz. Bir ülkeyi kurtaracak olan kadınlardır, hayat kadındır” dedi.
Projenin destekçisi olan İrlanda Büyükelçiliği’nden Konsolos & İkinci Katip David Aşgın Walsh, “Kelimelerin gücü tartışılmaz ancak bazı anlar vardır ki kelimelerin sınırını aşan bir ifade biçimi gereklidir. İşte bu noktalarda sanatın dili devreye girer. Görsel iletiler, melodiler ve hareketler konuşmanın ulaşamadığı derinliklere ulaşır. İşte bugün gördüğünüz bu eserler yalnızca gözle görülen bir manzara değil, aynı zamanda kalbe dokunan hikayelerin kanıtıdır,” şeklinde konuşurken MaviKalem Yönetim Kurulu Üyesi – Ressam/Heykeltıraş Meryem Tomak da serginin hazırlık süreci hakkında bilgi verdi. Tomak, “Kadınlar yaptıkları resimlerle şiddetin onlar üzerindeki etkilerini, çözüm yollarını anlattılar. Hayatlarında hiç resim yapmamış kadınların yaptığı resimler hepimizi çok etkiledi.. İçlerinde biraz resme yatkın olanlar da vardı ama benim için en etkili olan daha önce eline hiçbir kağıdı ya da herhangi bir boyayı almadan şiddet üzerine resim yapan kadınlardı,” şeklinde konuştu. Hollanda İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde’nin de ziyaret ettiği Taş Mektep’teki sergide Adana Seyhan Belediyesi, Hatay Defne ve Antakya belediyeleri, İstanbul Avcılar ve Esenyurt belediyeleriyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleşen resim atölyelerinde üretilen 12 büyük boy resim ve atölyelerde çekilen fotoğraflara yer verildi.
Kadına yönelik şiddeti gündemde tutmak, kadınlararası dayanışmayı desteklemek ve kadınların şiddete karşı tepkilerini sanat yoluyla ifade etmelerine aracılık etmek amacıyla yürütülen projeye 2023 yılı boyunca 10 ayrı atölyede 129 kadın katıldı.
Türkiye’nin İrlanda Büyükelçiliği tarafından desteklenen proje kapsamında yapılan sergi, İstanbul’un diğer ilçelerinin yanı sıra Adana ve Hatay’da da tekrarlanacak.